Krasokorčuliari Volosožarová s Trankovom v Soči s druhým zlatom

12.02.2014 Celý región

Soči 12. februára (TASR) – Už druhý olympijský titul na ZOH 2014 získali v Soči ruskí krasokorčuliari Tatiana Volosožarová s Maximom Trankovom.

Úradujúci majstri sveta v stredu vyhrali súťaž športových dvojíc, keď potvrdili pozíciu lídra z utorňajšieho krátkeho programu. Strieborné medaily si v Korčuliarskom paláci Ľadovec vybojovali ďalší Rusi Xenia Stolbová a Fedor Klimov, Nemci Aľona Savčenková a Robin Szolkowy ukoristili bronzové medaily.

Dvadsaťsedemročná Volosožarová s 30-ročným Trankovom už v KP zlepšili vlastný svetový rekord z ME 2014 v Budapešti (83,98 b.), keď dosiahli 84,17 bodov. Do voľnej jazdy išli s vyše štvorbodovým náskokom pred nemeckými spolufavoritmi. Skúsení Rusi vo finálovej jazde odolali tlaku a pre krajinu organizátora vybojovali v Soči druhé zlato, keď boli aj súčasťou tímu, ktorý vyhral premiérovú súťaž tímov pod piatimi olympijskými kruhmi.

Trojnásobní majstri Európy predviedli publiku technicky výborné predstavenie, hoci sa nevyhli drobnej chybe u partnerky. Ich bodový výkon vo voľnej jazde predstavoval síce o dva body menej ako ich svetový rekord, no v celkovej známke bodov zaostali za vlastným historickým maximom len o 85 stotín bodu. Zverenci trénera Stanislava Morozova, ktorý je bývalým súťažným partnerom Volosožarovej, išli na hudbu z muzikálu Jesus Christ Superstar od A.L. Webbera. Na úvod zvládli trojitý flip aj trojitý salchow, či bez problémov aj kombináciu trojitého a dvojitého tulupa. Ich twisty, odhodené aj riadne skoky mali razanciu, výšku aj energiu, boli výborne zladení, synchrónni a maximálne koncentrovaní. Zaslúžene si tak pripísali druhé zlato a stali sa vôbec prvými krasokorčuliarmi v dejinách, ktorí na jednej olympiáde získali dve zlaté medaily.

Aj ďalšie dvojice, ktoré išli v záverečnom kvartete finále, predviedli kvalitné výkony. Stolbová, Klimov neurobili chybu, boli technicky precízni a strhli na svoju stranu ešte viac domáce publikum. Boli sústredení a zvládli excelentne aj skokové kombinácie. Osobné maximum im vynieslo striebro. Štvornásobní majstri sveta Savčenková - Szolkowy sa nevyhli pádu partnera a urobili aj ďalšie chyby. Stačilo im to tak na obhajobu bronzu z Vancouveru.



športové dvojice - konečné výsledky:

1. Tatiana Volosožarová, Maxim Trankov (Rus.) 236,86 bodov, 2. Xenia Stolbová, Fedor Klimov (Rus.) 218,68, 3. Aľona Savčenková, Robin Szolkowy (Nem.) 215,78, 4. Pchang Čching, Tchung Ťien (Čína) 209,88, 5. Kirsten Mooreová-Towersová, Dylan Moscovitch (Kan.) 202,10, 6. Vera Bazarovová, Jurij Larionov (Rus.) 199,60, 7. Meagan Duhamelová, Eric Radford (Kan.) 199,53, 8. Pcheng Čcheng, Čang Chao (Čína) 195,72, 9. Marissa Castelliová, Simon Shnapir (USA) 187,82, 10. Vanessa Jamesová, Morgan Cipres (Fr.) 179,43
 

Vyberte región